Εγώ τί φταίω;

Το μόνο καλό που μπορεί να βρει κανείς στη διακυβέρνηση της ΠΦΑ (Πρώτη Φορά Αριστερά) είναι ότι ανάλωσε τον κόσμο (τον σκεπτόμενο τουλάχιστον) να ψάξει «περί ιδεολογιών» και να αρχίσει να αποκτά πολιτική παιδεία (ή να νομίζει ότι αποκτά).

Τα δάνεια από την Ευρώπη, αλλά και το σύστημα των πελατειακών σχέσεων (το μείζον πρόβλημα της αναξιοκρατίας της χώρας μας) υπήρχαν ανέκαθεν στην Ελλάδα, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Φτάνοντας στη γενιά της μεταπολίτευσης που έγινε η κορύφωση, το μεγάλο φαγοπότι, όπως λένε πολλοί!

Αλλά τα λάθη της γενιάς της μεταπολίτευσης θα τα φορτωθεί η επόμενη γενιά! Γιατί; Γιατί έτσι, γιατί μπορούν!! Κι ας πούμε ότι οι παλιοί πολιτικοί προστατεύουν το «κουφάρι» τους, ο «νέος» κ. Τσίπρας γιατί; Γιατί, πρώτον, ανήκει και αυτός σε αυτή τη γενιά και, δεύτερον, γιατί η ιδεολογία του είναι πάνω από όλα! Τρανταχτό παράδειγμα το ασφαλιστικό που θέλει να περάσει! Αλήθεια μπορεί να αποτελεί όντως τη μόνη λύση; Ναι είναι, αν ο σκοπός είναι «όλα για την ιδεολογία»: θυσιάζω μία γενιά – τη νέα γενιά – όχι για να σώσω τη δική μου, την παλιά, αλλά για να προκρίνω μία ιδεολογία, γιατί μόνο όταν όλοι θα είναι ίσοι και εξαθλιωμένοι και θα έχουν δεχτεί επί σειρά ετών σωρεία προπαγανδιστικών ιδεών «περί κακού δυτικού συστήματος» θα είναι πια εξαναγκασμένοι να επαναστατήσουν! Όλα στο βωμό της ουτοπικής ιδεολογίας λοιπόν! Κι αν δεν ήταν ουτοπική δε θα είχε ανάγκη από ψεύδη και λαϊκισμούς! Ηθικά σωστό θα ήταν να ακολουθήσει κάποιος τον κ. Τσίπρα γιατί πιστεύει στην ιδεολογία του κι όχι γιατί θα έχει εξαναγκαστεί (με όποιο τρόπο).

Κι αν ο συλλογισμός μου είναι λάθος, τότε δεν μένει άλλο παρά να θεωρήσω κι εγώ ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι ανίδεη! Αλλιώς θα πρέπει να πείσω τον εαυτό μου ότι εγώ και τόσοι άλλοι δεν είμαστε λογικοί άνθρωποι. Και δε θα ήμασταν, αν η λογική είχε ως βάση το αριστερό μοντέλο ζωής, αλλά είμαστε γαλουχημένοι δυτικότροπα (ευτυχώς).

Μόνο ένα παραγωγικό ελεύθερο μοντέλο υπό νόμους που θα προστατεύουν την ανθρώπινη υπόσταση μπορεί να περικλείει ειρηνικά ετερόκλιτες ομάδες και να διασφαλίζει ανάπτυξη, μακροημέρευση, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους και πάνω από όλα να σου δίνει δικαίωμα επιλογής – επιλογή ακόμα και το να πιστεύεις σε όποιο θεό θέλεις, σε όποια ιδεολογία θέλεις κλπ! Ονόμασε το όπως θες (νεοφιλελεύθερο, φιλελεύθερο, καπιταλιστικό, δεξιό, κεντρώο), και σίγουρα δε θα είναι πότε τέλειο – γιατί το τέλειο είναι ουτοπικό – θα μπορεί όμως διαρκώς να βελτιώνεται και να εξελίσσεται! Και, τέλος, το σίγουρο είναι ότι θα είναι το πιο δημοκρατικό, το πιο ειλικρινές και πάνω από όλα το πιο πραγματικά ελεύθερο…

Μεγάλωσα και ζω σε μία χώρα όπου φταίει είτε η Ευρώπη με τις φιλελεύθερες πολιτικές της, είτε η ακροδεξιά, είτε η ακροαριστερά, είτε οι παλιοί πολιτικοί που έπαιρναν μίζες, είτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν, είτε οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εργάζονται και καταχράζονται χρήματα δημοσίου, είτε όσοι παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις… «Εμείς» πάντως δεν φταίμε ποτέ – αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας και τίποτε άλλο!

Μεγάλωσα και ζω σε μια χώρα παρτάκηδων, ημιμαθών, εγωιστών, που καταστρέφουν (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) το μέλλον της γενιάς μου, το μέλλον μου… Λοιπόν… ΕΓΩ ΤΙ ΦΤΑΙΩ;!

 Ε.Α.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s